Sosyal Medya

Dünya

Rusya’dan 'güvenli bölgeler' önerisi

Astana’da 3-4 Mayıs’ta düzenlenecek Suriye görüşmelerine saatler kala Rusya’dan ‘güvenli bölgeler’ önerisi geldi. Al Jazeera’nin edindiği bilgilere göre Moskova bu öneriyi ayrıntılı bir şekilde görüşmelerde taraflara sunacak.



Al Jazeera’nin muhalif kaynaklardan edindiÄŸini bilgilere göre Rusya, Suriye ile ilgili yeni önerisini sözlü olarak kendilerine bildirdi. GiriÅŸimin amacının Suriye’deki ÅŸiddeti azaltmak olduÄŸunu belirten kaynaklar, önerinin ülkenin kuzey batısında, orta kesimlerinde, Åžam’ın kırsalında ve güneyde güvenli bölgeler içerdiÄŸini belirtti.

Bu bölgelerin silahsızlandırılmasının yanı sıra buranın muhalif güçlerce Nusra Cephesi’nden ve IŞİD’den temizlenmesi öngörülüyor. Garantör ülkelerin, ÅŸiddeti azaltma rejimini denetlemek için bazı güçleri sahaya da konuÅŸlandırabileceÄŸi ifade ediliyor.

Rusya’nın önerisi, insani yardım çalışmalarına iliÅŸkin bazı konuları da içeriyor. Bunlar, sivillerin farklı bölgeler arasında hareket özgürlüğü, sığınmacıların bölgelerine dönmesi, insani yardımların ulaÅŸtırılması, alt yapının yeniden rehabilite edilmesi, vatandaÅŸların günlük ihtiyaçlarının temin edilmesi...

Önerinin 3 aylık süre için uygulanması öngörülüyor. Ancak bu sürenin uzatılmasının da mümkün olduğu vurgulanıyor.

Kaynaklara göre, muhalifler öneriyi yazılı bir ÅŸekilde istedi. Ancak Rusya, bu talebi Astana’daki görüşmelerde yerine getireceÄŸini ifade etti.

Muhalifler Alluş başkanlığında katılacak

Kazakistan DışiÅŸleri Bakanlığı, ÇarÅŸamba günü Astana'da baÅŸlayıp iki gün sürecek Suriye konulu dördüncü toplantıya tüm tarafların katılacağını bildirdi.

Bakanlık Basın Sözcüsü Anuar Jaynakov, "Astana'daki uluslararası Suriye görüşmelerine Muhammed AlluÅŸ'un baÅŸkanlığındaki Suriye silahlı muhalefet temsilcilerinin de aralarında bulunduÄŸu tüm taraflar katılacağını onayladı" dedi.

Jaynakov, garantör ülkeler ve BirlemiÅŸ Milletler (BM) heyetlerinin Astana'ya gelmeye baÅŸladığı bilgisini vererek, BM Suriye Ã–zel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın da toplantıya katılımını onayladığını ifade etti.

Ayrıca Jaynakov, 3-4 Mayıs'ta gerçekleştirilecek üst düzey toplantı öncesi bugün garantör ülkeler arasında teknik görüşmeler yapılacağını sözlerine ekledi.

Astana'da 14-15 Mart'ta yapılan Suriye toplantısına Türkiye, Rusya ve Ä°ran'ın yanı sıra BM, ABD, Ãœrdün ve Suriye hükümetlerinin temsilcileri katılmıştı. Muhalifler ise o toplantıyı boykot etmiÅŸti.

Astana süreci

Astana toplantılarının ilki, Türkiye ve Rusya garantörlüğüğnde 23-24 Ocak'ta düzenlenmişti.

İki ülke garantörlüğünde 30 Aralık 2016'da ilan edilen ateşkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan heyetler, ateşkesi izlemek için İran'ın da dâhil olduğu üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı.

6 Şubat'ta yalnızca garantör ülkelerin katıldığı toplantıda izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı.

15-16 Şubat'taki ikinci toplantıda, muhalifler ve rejim heyetleri de dâhil tüm taraflar, ateşkesi güçlendirmek için yeniden bir araya gelirken muhalifler, 14-15 Mart'ta düzenlenen 3'üncü tur görüşmelere katılmadı. Bu turda İran resmi garantör olarak sürece katılmıştı.

Birleşmiş Milletler gözetiminde İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen görüşmelerin gündemini siyasi geçişin uygulanması oluşturuyor.

Astana toplantıları ise  siyasi geçiÅŸ için gerekli genel ateÅŸkes ortamını saÄŸlamak için düzenleniyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.